Sarcococca

Sarcococca

Sarcococca confusa

Van sommige planten vraag je je af waarom zij zo weinig worden toegepast en dat geldt ook zeker voor het geslacht Sarcococca: fraaie wintergroene en winter-bloeiende heesters met een heerlijke zoete geur. De bloeiperiode ligt meestal rond februari en maart, maar in zachte winters valt de bloei al tijdens de Kerst.

Dit laatste en de verwantschap met buxus wordt mooi samengevat in de Engelse naam Christmas Box. De Nederlandse benaming Vleesbes komt voort uit de vlezige bessen (plantkundig gezien steenvruchten), die na de bloei verschijnen.

Kenmerken

Het geslacht Sarcococca bestaat uit een groep van ongeveer 15 soorten, behorend tot de familie van de Buxaceae en kan als solitair, als haag en als bodembedekker worden toegepast. Door de bescheiden afmetingen zijn diverse variëteiten ook goed toepasbaar in een gemengde border. Het geslacht is eenhuizig, ofwel met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant, waarbij in dit geval de mannelijke bloemen door middel van de meeldraden de bloemen kleur geven. Sarcococca is geschikt voor schaduwrijke plaatsen en ondanks de voorkeur voor een vochtige standplaats, groeien sommige soorten ook goed op drogere plekken. Qua grondsoort is een redelijk voedzame en goed doorlatende bodem prima, waarbij veen en rijker zand beter geschikt zijn dan klei. Een beschutte plaats is raadzaam, want ondanks dat Sarcococca vaak wordt beschreven als volkomen winterhard, kunnen sommige soorten wat gevoelig zijn voor strenge vorst en harde wind. In het stedelijk gebied zijn er tal van toepassingen mogelijk en de twee best verkrijgbare variëteiten wil ik graag wat nader belichten.

Soorten

S. hookeriana var. humilis heeft een bossige groei, is dicht vertakt met overhangende roodbruine twijgen. De smalle glimmende bladeren zijn bij het uitlopen enigszins bruinrood getint, worden vervolgens donkergroen met een iets lichtere middennerf en verkleuren in de winter naar een wat blekere tint. De bloemen zijn roze in knop en worden na het openen wit met purperen meeldraden. Na de bloei in februari-maart volgen talrijke glimmende zwarte vruchten. De toevoeging ‘humilis’ betekent ‘laag’ en geeft dus aan dat het een laagblijvende heester is. De maximale hoogte van 40 cm maakt deze variëteit zeer geschikt voor lage, losse hagen en door de vele worteluitlopers ook uitermate geschikt voor bodembedekking en boomspiegels. S. hookeriana var. humilis staat bekend als de meest winterharde Sarcococca en verkiest een schaduw- tot halfschaduwrijke plek uit de felle middagzon.

 

 

Sarcococca confusa

Sarcococca confusa

S. confusa, officieel de hoogste soort, wordt in ons klimaat niet hoger dan 80 cm en heeft een brede opgaande groeiwijze.Het ovale, puntige blad is glimmend donkergroen en enigszins gegolfd. De witte bloemen hebben geelachtige helmknoppen en de bloei kan uitlopen tot in april; de vruchten rijpen langzaam van rood naar zwart en blijven lang aan de heester. S. confusa heeft een voorkeur voor schaduw tot halfschaduw, een matig vochtige bodem en is zeer geschikt voor toepassing als solitair en in de gemengde border.

S. hookeriana var. humilis en S. confusa hebben weinig onderhoud nodig en zijn niet gevoelig voor ziekten of plagen. Al met al aanwinsten voor heel veel locaties in de buitenruimte. Een mooie toevoeging is dat beide winterbloeiers bezocht worden door bijen (aldus Imkerpedia). In een jaargetijde dat er weinig ander stuifmeel voor deze nuttige dieren vrijkomt, is dat een waardevolle “bij”-komstigheid.

Over de auteur

Ingrid van der Ven administrator

Ingrid van der Ven, tuin- en landschapsontwerper, docente plantenkennis, eigenaar Beplantingsburo Uniek.

2 reactie

AnoniemGeplaatst op  2:55 pm - mrt 4, 2016

Dit is een mooi bericht

AnoniemGeplaatst op  5:38 pm - mrt 5, 2016

Het is zeker een mooi bericht. Best de moeite waard, om iets te lezen en te leren over een, voor mij, onbekende plantensoort. Het geeft je bovendien de mogelijkheid om te overwegen een plant van die soort in je tuin te plaatsen en je weet direct welke verzorging deze nodig heeft. Erg leuk!