Blog

Winterakoniet: gevaarlijke onschuld?

Lentekriebels en vroege voorjaarsbollen gaan hand in hand. We kennen allemaal het geluksgevoel als de eerste tekenen van de lente ontluiken op een zonovergoten winterdag. De vroege bloei van  Eranthis hyemalis, de Winterakoniet, hoort hier zeker bij. De royale schotelvormige gele bloemen doen denken aan grote boterbloemen. Dat is logisch want hij behoort tot dezelfde familie: de Ranonkelfamilie. En ondanks het tere, onschuldige uiterlijk is de Winterakoniet, zoals de meeste planten in deze familie, giftig.

Meer lezen

Winterkenmerken

Helleborus niger

De eerste nachtvorst van de winter is een feit. Langs het tuinpad knikken de bloemstelen van Helleborus niger lichtjes door. Op de zoet geurende, fijne roze bloempjes van Viburnum bodnantense ‘Dawn’ ligt een laagje rijp. Ik moet denken aan een zin op internet, inmiddels een aantal weken geleden: “het tuinseizoen is weer voorbij”, maar hoezo voorbij? In de natuur gaat het leven door…

(meer…)

Architectonische oerplanten

Araucaria heterophylla

Het is een wonderlijk gevoel om naar een boomsoort te kijken, met het besef dat de soort al vele miljoenen jaren op aarde is. In een tijdperk dat het oer-werelddeel Pangea nog bestond en de verschuiving van werelddelen over de aardbol nog moest plaatsvinden, liepen dinosaurussen tussen de Araucaria, Ginkgo en Cycas soorten. Een aantal hiervan zijn nu nog “gewoon” te bewonderen, o.a. als kamerplant, zoals de Kamerden (Araucaria heterophylla) en de Cycaspalm (Cycas revoluta). Deze eerste zaadplanten vormen de magische wereld van de naaktzadigen.

Meer lezen

Stachyurus

Stachyurus praecox

Wie ooit een Stachyurus in bloei heeft gezien, zwicht meteen voor deze elegante heester. Rond maart, vóór het verschijnen van het blad, tooit deze soort zich met zachtgele, sierlijk hangende bloemtrosjes. De opvallende bloei vormt een mooi contrast met de rood- tot purperbruine, glanzende twijgen. De bloemtrosjes bestaan uit een reeks bolvormige kelkjes, die naar de uiteinden aflopen in grootte.

 

Meer lezen

Sarcococca

Sarcococca confusa

Van sommige planten vraag je je af waarom zij zo weinig worden toegepast en dat geldt ook zeker voor het geslacht Sarcococca: fraaie wintergroene en winter-bloeiende heesters met een heerlijke zoete geur. De bloeiperiode ligt meestal rond februari en maart, maar in zachte winters valt de bloei al tijdens de Kerst.

Meer lezen

1